Browsing articles in "nieuws"

Antigone : Hemon

Oct 14, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

Ik ben Hemon, zoon van Creon.
Mijn vader is een machtig man. Hij kan alles.
Mijn vader heeft mij m’n hele leven beschermd en alles geleerd wat belangrijk is.
Hij heeft mij geleerd een man te zijn.

Ik bereid mij rustig voor op mijn toekomstig koningschap. Of, nou ja, ik wacht. Wat moet ik anders?

Ik heb wel eens gehoord dat mensen mij naïef vinden. Pfff. Ja hoor.
Wat weten mensen nou van het leven van een koningszoon?
Antigone is mijn verloofde. Iedereen dacht dat ik met Isméne zou willen trouwen.
Jaaa hoor. Met Isméne? Die is mij te veel te saai. Doe mij Antigone maar.
Antigone is zo gek als een deur. En daarom vind ik haar zo leuk.
Ze doet waar ze zin in heeft. Antigone laat zich niet leiden zoals de rest.
De rest, dat zijn schapen. Die luisteren allemaal naar mijn vader.
Soms lijkt het of Antigone twijfelt aan mijn liefde voor haar. Of die wel echt is.
Grappig he! Die Antigone..

Hemon wordt gespeeld door Guido Scholte

Antigone : Ismène

Oct 2, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

Mijn naam is Ismène. Dochter van koningin Locaste en Oedipus. Mijn zus, Antigone, was als kind al ongehoorzaam. Ze luistert niet en doet niet netjes, zoals het hoort. Mijn jeugd was daardoor al moeilijk genoeg. Mijn leven is echter nog zwaarder geworden sinds mijn broers, Etheocles en Polynicus, zijn overleden. Mijn oom, Creon, zit nu op de troon. Hij is nu de koning van Thebe. Hij is machtig, zoals alleen mannen dat kunnen zijn. Mijn zus, Antigone, begrijpt niet dat zij zich aan zijn heerschappij moet onderwerpen. Ze wil onze broer gaan begraven terwijl dit verboden is. Ze begrijpt niet dat ze moet luisteren naar de koning, naar het gezag, en dat ze nog meer schande brengt over ons gezin. Het enige dat ik wil is een rustig leven leiden. Ik wil dansen, zingen, en trouwen met een mooie man. Mijn oom is nu de koning, laten we naar hem luisteren, zusje. Het leven is al zwaar genoeg. Ach, laat Antigone toch niet steeds van die domme dingen doen.

Ismène wordt gespeeld door Ilse de Jonge

Antigone : Voedster

Sep 28, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

Ik ben de voedster.

Ik werk al jaren voor de koninklijke familie, de afstammelingen van Labdacus. Ik heb de kinderen van Oedipus en Iocaste  allemaal groot gebracht. Eteokles en Polinicus, de brutale tweelingbroers en ook de meisjes Antigone en Ismene.  Ik hield van allemaal, ja zelfs van de onbehouwen tweeling, maar Antigone is mijn oogappeltje. Ze doet me aan mezelf denken, toen ik nog jong was. Ze is een wildebras, altijd buiten bezig met haar hond en ze ziet er nooit uit als een dame. Ik heb haar moeder beloofd dat ik haar op zou voeden als een net meisje, maar  dat valt niet mee. De laatste tijd, sinds haar verloving met Hemon begint ze wat volwassener te worden. Maar  sinds de bloedige veldtocht van Eteokles en Polinicus is zij onrustig en ongedurig. Ik maak me zorgen om haar.

 

De voedster wordt gespeeld door Marjolein Gilhuis

Antigone : Wachter

Sep 28, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

Wachter Jonas van de tweede compagnie.

Ik ben 39 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen. Met mijn kameraden in de kroeg leg ik graag een kaartje en dan vloeit de wijn rijkelijk. Ik ben sergeant geweest in het leger, maar heb bij getekend en ben nu wachter bij het piket. Voor mij geld alleen het bevel. En bevel is bevel. Nadat Eteocles en Polynicus elkaar hadden gedood voor de poorten van de stad, hebben wij wachters van het piket de opdracht gekregen om de wacht te houden bij het rottende lijk van Polynicus. Wij moeten er voor zorgen dat er niemand in de buurt van het lijk komt en het waagt om het te begraven. Het is geen prettig klusje, maar bevel is bevel. En nu heeft dit schepsel geprobeerd om het lijkt te begraven en nog wel onder onze neus. Gelukkig is het ons gelukt om haar te pakken en nu brengen we haar naar onze koning Creon. Zodat hij kan zien dat wij onze opdracht goed hebben uitgevoerd. Want bevel is bevel.

De wachter wordt gespeeld door Wim Bol

Antigone : Antigone

Sep 28, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments
ANTIGONE
Zoals je kunt zien, ben ik de Antigone waar dit verhaal naar is vernoemd, ik ben de trotse dochter van Oedipus.
De meeste mensen vinden mij moeilijk te doorgronden, maar eigenlijk is het heel simpel. Ik ben een dromer, een familiemens, maar bovenal ben ik een liefhebber van dier en natuur. Mijn voedster mag dit echt niet weten, maar ik hou ervan om tijdens mistige ochtenden te verdwalen in de natuur. En ja, ik ben ook een beetje koppig, dat is een familietrekje.
Niet om je te deprimeren, maar in dit verhaal, mijn verhaal, zal ik sterven. Ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar zo is het nou eenmaal beschikt. Niets aan te doen. Mijn ondergang is minder belangrijk dan rechtvaardigheid en daar zal ik tot mijn dood voor strijden. In tegenstelling tot mijn oom Creon geloof ik dat mijn broer het recht heeft op een begrafenis, sterker nog, ik vind het belachelijk dat hij mijn broer op deze walgelijke manier als voorbeeld probeert te stellen. Ze willen dat ik het begrijp, maar zij begrijpen mij ook niet. Ze begrijpen niet dat het recht moet zegevieren, koste wat het kost. En ja, daar offer ik dan ook alles voor op, zelfs de liefde. Dat is mijn lot.
Antigone wordt gespeeld door Andika de Visser

Antigone : Proloogzegger

Sep 27, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

De proloogzegger begint het verhaal. Haar naam zegt het al. Maar zij kent het héle verhaal al, zij weet wat er gaat gebeuren in deze Griekse tragedie waar Antigone de hoofdrol in speelt. Ook het einde kent zij. En het mooie van een Griekse tragedie, vindt zij, is dat alles vast ligt en dat het niet uitmaakt wie er doodt of wie er gedood wordt. Want dat is een kwestie van rolverdeling.

De proloogzegger of verteller, dat mag ook, want zij vertelt u het hele verhaal waarbij de personages het stuk spelen, is enthousiast en bekijkt vanaf haar eigen plekje of het stuk wel op de juiste manier wordt gespeeld. Of die arme, kleine Antigone ons kan overtuigen met haar daden. Of koning Creon écht rechtvaardig is. Of Ismène, de zus van Antigone, écht zo’n bange schijterd is. Of Hemon onvoorwaardelijk houdt van zijn verloofde. Of de voedster écht streng maar liefdevol en zorgzaam is. En of wachter Jonas écht alle bevelen van koning Creon zonder morren uitvoert. De proloogzegger ziet daar op toe en geniet stilletjes in haar hoekje, van het spel van deze personages die u het verhaal van Antigone gaan vertellen.

Edith Hazebroek speelt de verteller/proloogzegger.

Antigone : Koning Creon

Sep 23, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

 

Creon

Ik ben Creon.  Koning Creon. Koning van Thebe. Koning tegen wil en dank.  Ik ben eigenlijk kunstliefhebber. Een kenner mag ik wel zeggen. Jarenlange ervaring met het struinen langs kunstgaleries in de stad. Maar op een morgen werd ik wakker als de koning van Thebe, een machtig man.  De hemel weet dat ik wel wat anders te doen had dan een machtig man te zijn. Het lot heeft anders besloten en heeft mij uitverkoren.  Ik zal de rol van koning nu echter wel met verve gaan spelen.  Misschien is het geen mooie rol, maar het wel mijn rol. Als koning zal ik het recht doen gelden, met harde of zachte hand. Orde moet er zijn anders loopt alles uit de hand.

Het leek wel goed te gaan. De rust en veiligheid  waren teruggekeerd in Thebe na een turbulente tijd. Er komt echter groot gevaar aan en deze keer komt het gevaar uit onverwachtse hoek en van heel dichtbij. Binnen mijn familie wordt mijn autoriteit op een zware proef gesteld. Mijn bevel wordt genegeerd en dat kan niet zonder gevolgen blijven, hoe graag ik het ook anders zou zien. Hoofd en hart  vechten in mij een bittere strijd uit, die alleen maar verliezers lijkt te kennen.

Koning zijn is offers brengen. Soms heel zware offers, maar noodzakelijk  om mijn gezag te handhaven. Zoals gezegd,  koning zijn is geen mooie rol, maar wel  mijn rol. En als je de rol nu eenmaal speelt is dit de wijze van spelen. Mooi of niet……

Creon wordt gespeeld door Hans Pieter Stekelenburg

wat is zo wonderlijk aan Delfshaven

Mar 19, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

Wat is zo wonderlijk aan Delfshaven?

Dat het bestaat.

Wie verzint er nou zoiets? Een havenplaatsje aanleggen bij een rivier ver buiten de grenzen van de stad? En ook nog een kanaal graven om daar te komen. Delft deed dat in de 14de eeuw. Om te kunnen concurreren met het grote Dordrecht en het kleine Schiedam. Zeker niet met dat stukje drooggevallen moeras dat zich sinds kort een stad mag noemen: Rotterdam.
Hoe moet het nieuwe havenstadje gaan heten: Merwehaven, Holland Poort? Nee, het leek de stad beter om duidelijk te zijn onder welk bestuur de haven viel, dus Delft’s haven. En voordat die lastig uit te spreken letter t een natte t werd: Delfshaven.

Wonderlijk.

Al snel ligt de haven vol schepen, vaak met een flinke lading haring. De jonge Piet Heijn vindt het geweldig dat de nieuwe haringvangst altijd rond zijn verjaardag op 14 juni de haven binnen wordt gevaren: dubbel feest.
Pietje Haring, zei zijn oom Albert plagend. Nee, mijn naam is Piet Heijn, reageerde de jongen onmiddellijk. Want met je naam moet je niet laten spotten.

Ook graan vind je veel terug in de buik van de schepen in Delfshaven. Voor brood, maar vooral voor mout en bier. Vandaar al die lustig rondwentelende molens in het gebied. Het is dan ook vaak gezellig in het wonderlijke havenstadje.

En dat Delfshaven bestaat nog steeds…

Zin om langs te komen bij het festival Wonderlijk Delfshaven?

Aanvang : vrijdag 12 en zaterdag 13 april 20.15 uur ; zondag 14 april 14.15 uur
Vertrekpunt is de oude of Pelgrimvaderskerk om respectievelijk 19.45 en 13.45 uur.
Entreeprijs : € 12,50

reserveren