Antigone : Koning Creon

Sep 23, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

 

Creon

Ik ben Creon.  Koning Creon. Koning van Thebe. Koning tegen wil en dank.  Ik ben eigenlijk kunstliefhebber. Een kenner mag ik wel zeggen. Jarenlange ervaring met het struinen langs kunstgaleries in de stad. Maar op een morgen werd ik wakker als de koning van Thebe, een machtig man.  De hemel weet dat ik wel wat anders te doen had dan een machtig man te zijn. Het lot heeft anders besloten en heeft mij uitverkoren.  Ik zal de rol van koning nu echter wel met verve gaan spelen.  Misschien is het geen mooie rol, maar het wel mijn rol. Als koning zal ik het recht doen gelden, met harde of zachte hand. Orde moet er zijn anders loopt alles uit de hand.

Het leek wel goed te gaan. De rust en veiligheid  waren teruggekeerd in Thebe na een turbulente tijd. Er komt echter groot gevaar aan en deze keer komt het gevaar uit onverwachtse hoek en van heel dichtbij. Binnen mijn familie wordt mijn autoriteit op een zware proef gesteld. Mijn bevel wordt genegeerd en dat kan niet zonder gevolgen blijven, hoe graag ik het ook anders zou zien. Hoofd en hart  vechten in mij een bittere strijd uit, die alleen maar verliezers lijkt te kennen.

Koning zijn is offers brengen. Soms heel zware offers, maar noodzakelijk  om mijn gezag te handhaven. Zoals gezegd,  koning zijn is geen mooie rol, maar wel  mijn rol. En als je de rol nu eenmaal speelt is dit de wijze van spelen. Mooi of niet……

Creon wordt gespeeld door Hans Pieter Stekelenburg

Comments are closed.