Antigone : Proloogzegger

Sep 27, 2018   //   by Gerard   //   nieuws  //  No Comments

De proloogzegger begint het verhaal. Haar naam zegt het al. Maar zij kent het héle verhaal al, zij weet wat er gaat gebeuren in deze Griekse tragedie waar Antigone de hoofdrol in speelt. Ook het einde kent zij. En het mooie van een Griekse tragedie, vindt zij, is dat alles vast ligt en dat het niet uitmaakt wie er doodt of wie er gedood wordt. Want dat is een kwestie van rolverdeling.

De proloogzegger of verteller, dat mag ook, want zij vertelt u het hele verhaal waarbij de personages het stuk spelen, is enthousiast en bekijkt vanaf haar eigen plekje of het stuk wel op de juiste manier wordt gespeeld. Of die arme, kleine Antigone ons kan overtuigen met haar daden. Of koning Creon écht rechtvaardig is. Of Ismène, de zus van Antigone, écht zo’n bange schijterd is. Of Hemon onvoorwaardelijk houdt van zijn verloofde. Of de voedster écht streng maar liefdevol en zorgzaam is. En of wachter Jonas écht alle bevelen van koning Creon zonder morren uitvoert. De proloogzegger ziet daar op toe en geniet stilletjes in haar hoekje, van het spel van deze personages die u het verhaal van Antigone gaan vertellen.

Edith Hazebroek speelt de verteller/proloogzegger.

Comments are closed.