Woyzeck

Woyzeck….

Woyzeck is een soldaat met een hard en moeizaam leven. Met het weinige geld dat hij verdient moet hij ook Marie, de moeder van zijn zoon en hun kind onderhouden.

Daarvoor laat hij zich ook gebruiken als proefkonijn van een experimenteerlustige dokter en wordt hij uitgebuit door een garnizoenskapitein die hem kleine opdrachten geeft.

Wanneer Marie een verhouding begint met een tamboer-majoor, krijgt het verhaal een dramatische wending.

Woyzeck is een drama van de Duitse schrijver Georg Büchner uit het jaar 1837. Het was het laatste dat Büchner voor zijn dood heeft geschreven, maar het is daardoor niet voltooid.

Pas in 1875 ondernam de Oostenrijkse auteur Karl Emil Franzos een nieuwe poging tot ontcijferen en publiceerde het resultaat deels in 1875 en volledig in 1878.

Woyzeck wordt gerekend tot de klassieken van de Duitstalige literatuur. Het theaterstuk werd pas voor het eerst opgevoerd op 8 november 1913

Voor het verhaalmateriaal deed Büchner een beroep op de waargebeurde geschiedenis van de soldaat Johann Christian Woyzeck, die na de moord op zijn vriendin Johanna Christiane Woost op 2 juni 1821 en zijn gevangenschap op de markt van Leipzig met het zwaard ter dood werd gebracht (27 augustus 1824).

Büchners interesse ging vooral uit naar het feit dat er aan de veroordeling van Woyzeck een discussie vooraf ging in welke mate Woyzeck toerekeningsvatbaar kon worden verklaard. Eén van de centrale thema’s in het stuk is de vraag in welke mate de maatschappelijke druk medeverantwoordelijk is voor de labiele psychische toestand waarin Woyzeck is terechtgekomen. Dat maakt het stuk zo universeel en tijdloos.

 Regie : Gerard van Rijnstra  ;   Techniek : Nico Vellinga en Jasper Heugens

Rolverdeling :

Woyzeck :   Eric Heugens  Marie : Mona Pafundi   Dokter : Ronald Ossendrijver  Andres/Kermisklant : Bertram Burggraaf Kapitein : Dick Janson       Karla/Jood : Thirza Schlichting    Grootmoeder/ Kathe  : Ilse de Jonge Tamboer majoor : Gerard van Rijnstra

voorstellingen : 9, 10, 11, 16, 17 en 18  mei 2014 in theater De Gouvernestraat (voorheen Lantaren/Venster)

    reserveren

hier vindt u enkele voorstellingfoto’s…fotografie Naomi Stekelenburg

 

wonderlijkdelfshaven

oedipus