Koekoeksnest

 


 

Drijfzand speelt het beroemde verhaal naar de roman van Ken Kesey  ( One flew over the cuckoo’s nest).  In dit psychologisch drama, geschreven door Dale Wasserman, worden thema’s als macht, hulpeloosheid, geweld, seks en angst rijkelijk uitgespeeld.

 

Een psychiatrische kliniek wordt al jaren met hetzelfde strakke regime geleid door de hoofdzuster Ratched. Haar therapeutische groepsgespreken en behandelmethodes zijn direct en confronterend. De patiënten zijn allerminst vriendelijk tegen elkaar en schrijven graag over de ander in het logboek. Randall P. McMurphy zit in de gevangenis voor o.a. geweldpleging. De draaideurcrimineel probeert zijn gevangenisstraf te ontlopen door zich op te laten nemen in deze kliniek.

De komst van Randall zorgt voor de nodige onrust onder de patiënten, maar ook bij de staf. De staf probeert met man en macht hem in het gareel te houden. Randalls komst lijkt de patiënten weer nieuw leven in te blazen en ze lijken weer de kracht te vinden om zichzelf te zijn. Randall wordt door hoofdzuster Ratched en haar staf als een bedreiging ervaren en ze zullen alles in de strijd moeten gooien om de oude orde te handhaven.

Randall moet de harten van de patiënten Billy, Cheswick, Harding, Scanlon, Martini en Chief stelen om tegen hoofdzuster Ratched op te kunnen boksen. Billy is als de dood van hoofdzuster Ratched, Cheswick is onberekenbaar, Harding is stug en diplomatiek, Scanlon is agressief en gevaarlijk, Martini moet alles drie keer uitgelegd krijgen en Chief is doofstom. Een onmogelijk team om mee samen te spannen tegen de gevestigde orde.

Deze strijd neemt titanische vormen aan, waar de kliniek absoluut te klein voor is. Er wordt gevochten om macht, gelijkheid, steun en vrijheid. Als Randall wil winnen van het systeem, zal de ultieme prijs moeten worden betaald.

 

De rolverdeling :

Randell P. McMurphy : Fabian Smit
Chief Bromden :  Albert Matil
Billy Bibbit : Sjoerd Wortelboer
Franka Scanlon : Lisette Janse (d)
Charles Cheswick : Wim Bol
Anthony Martini : Boris Chomette
Dale Harding : Bertram Burggraaf…
 Zuster Ratched : Edith Hazebroek
Zuster Flinn : Mariska Oudwater
Dr. Spivey : Dick Janson
Candy Starr : Lisette Janse
Regie : Gerard van Rijnstra
productie : Drijfzand theaterproducties

voorstellingen :

22, 23, 24, 29, 30 en 31 januari 2016 : ’t-Kapelletje, Rotterdam

deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door :

Stichting ter Bevordering van Volkskracht

 

 

Voorstellingfoto’s door : Naomi Stekelenburg

 

 

 

 

 

de bitterzoet

de bitterzoet

oedipus