Bij Fawlty Towers aan tafel

 

 

 

 

 

 

 

In het voorjaar van 2015 kregen wij van Ed Hoogendijk van restaurant Le Mariage in Delft de vraag of wij voor het Fringefestival in juni in Delft een Fawlty Towersvoorstelling konden maken.

Dat lieten wij ons geen twee keer vragen  ….

Frances sloeg direct aan het schrijven en Fabian en Gerard lieten daar hun kritische blik over gaan. Na enkele malen (ook op locatie) repeteren speelden wij in juni drie keer een uitverkocht huis voor en mèt een heel enthousiast publiek.

Restaurantbezoekers worden hartelijk en warm verwelkomd door niemand minder dan Sybil Fawlty. Als deze vriendelijke gastvrouw niet aan telefoon hangt met haar roddelminnende buurvrouw of drukdoende bladert in de laatste glossy, wil ze best even de jassen van haar gasten aannemen en hen hoffelijk placeren. Ondertussen vertelt ze ongevraagd en honderduit over het wel en wee in hun knusse etablissement. Ze deelt maar wat graag haar vindingrijke visie op alledaagse verwikkelingen en switcht moeiteloos van gespreksonderwerp. Van de geheime gojibessen die tevergeefs haar libido verhogen, tot de grote bouwplaats rond Station Delft waar menig burger al jaren onder gebukt gaat.
Manlief Basil Fawlty daarentegen, neemt het niet zo nou met gastvrijheid. Hij heeft belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Vanavond moet hij alles op alles zetten om zich van zijn beste kant te laten zien. Want de Keuringsdienst van Waarde komt langs, zo heeft hij gehoord uit betrouwbare bron. Iedere gast is verdacht tot het tegendeel bewezen is. Natuurlijk kan hij in zijn restaurant makkelijk het kaf van het koren scheiden. De helft van zijn gasten is sowieso waardeloos, kansloos of dom. Maar niemand is te vertrouwen, dus ook een manke ploert kan van de Keuringsdienst zijn. Ze zijn kritisch tuig van de richel die inspecteurs en als ze willen, sluiten ze je zaak. Snel veegt Basil links en rechts wat mankementen onder het tapijt, maar of het genoeg is om aan het kritische oog te onttrekken….
Ober en duizendpoot Manuel heeft een mooie tafel opgemaakt en deze gereserveerd voor de hooggeëerde gasten van vanavond. Hier mag niemand zitten, alleen op bevel van Basil. Zoveel is duidelijk. Maar welke tafel was het ook alweer? Moest hij onder die tafel ook de pot met geld van de weddenschap verstoppen? En wat was nu toch de bedoeling met die bedorven melk? Had hij de kooi van zijn fret nu wel dichtgedaan?
Kortom het wordt HILARISCH!!

In november zijn we nog 2 keer op herhaling geweest, opnieuw voor een volle, enthousiaste bak. Uiteraard droeg het uitstekende eten van de professionele brigade van Le Mariage hier heel erg aan bij.

Inmiddels wèl met een nieuwe Manuel.

7 en 11 (2x) juni 2015 en 19 en 22 november 2015

restaurant Le Mariage

tekst : Frances Gallimore

spel : Basil : Gerard van Rijnstra; Sybil : Frances Gallimore; Manuel : Fabian Smit/Sjoerd Wortelboer; inspecteur : Piet Hein van Gilse

Komt Fawlty Towers nog terug ? Jazekerwel, volg ons op onze Facebookpagina

 korte filmimpressie

de bitterzoet

de bitterzoet

oedipus