Bruiloft

Bruiloft

Elias Canetti

De satire ‘Bruiloft’, het nieuwste stuk van Drijfzand theaterproducties, begint als een gewone trouwerij, maar mondt uit in een ondergang van apocalyptische proporties. De bewoners van een groot huurhuis komen bij elkaar voor de huwelijksdag van de oudste dochter van een beroemd architect, in wiens huis de gasten wonen.

Waar het gedrag van de aanwezigen in het begin nog ‘enigszins opvallend’ genoemd kan worden, wordt het gaandeweg de voorstelling steeds duidelijker dat er in het huis geen sprake is van vreedzaam samenleven. Fatsoensnormen worden aan de wilgen gehangen en egoïsme, hebzucht, begeerte, familietrots, schijnzekerheid en inhaligheid voeren de boventoon.

De gasten vallen elkaar steeds meer lastig, de beklemmende sfeer is voelbaar en communiceren wordt onmogelijk, hoewel een ieder welbespraakt blijft tot het laatste moment. Blind voor de naderende ondergang, stevent het huis met zijn ruim twintig bewoners en gasten onherroepelijk af op de afgrond.

De voorstelling van Drijfzand speelt zich af in 1932, maar het onderwerp is zeer actueel. Elias Canetti (1905-1994), werd bij het schrijven van het stuk sterk beïnvloed door de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van het nazi-regime. Zelf vluchtte de joodse Canetti in de jaren ’30 naar Groot-Brittannië en schreef hij vele essays en romans. Hij won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1981.

‘Bruiloft’, één van de weinige toneelstukken van Canetti, geeft de kijker met een schrik en een lach stof tot nadenken over onze eigen ik-gecentreerde maatschappij. Dit niet-te-missen stuk wordt aangekleed met muziek, waaronder live vioolspel.

Speeldata : 16, 17,. 18, 23, 24 en 25 maart 2018  Theater In De Lugt, Rotterdam

Spel  :

Jolijn van Keulen, Dick Janson, Els van Gurp,Rosanne Martens,Edith Hazebroek, Gerard van Rijnstra, Nico Nijenhuis, Caroline Beker-van der Knaap, Eric Heugens, Marjolein Gillhaus, Anja Beverwijk, Bertram Burggraaf,  Albert Matil, Jacques Börger, Stella Zwaan, Lydia van Hoeven, Wim Bol en Andika de Visser.

Mede mogelijk gemaakt met steun van : Gemeente Rotterdam, Stichting ter Bevordering van Volkskracht en Elise Mathildefonds.

 Trailer

de bitterzoet

de bitterzoet

oedipus