De Drie Zusters

Samenvatting

Het toneelstuk speelt zich af in het huis en de tuin van de Prozorovs, ergens in een saaie provinciestad, alleen tot leven gebracht door de aanwezigheid van een garnizoen militairen. Het huis van de Prozorovs, Andrei en zijn drie zusters geldt als het culturele middelpunt van het stadje.

Het verhaal begint op de verjaardag van Irina, de jongste zuster. Olga, de oudste zuster haalt herinneringen op aan vroeger, toen alles uiteraard beter was, maar Irina wil juist vooruitkijken en naar Moskou verhuizen waar zij hun jeugd doorbrachten. Masja, de middelste zuster negeert hen en leest neuriënd een boek.

 Ze krijgen bezoek van bevriende militairen, die in de stad gelegerd zijn. Later arriveren Versjinin, een kennis van vroeger uit Moskou en de nieuwe bataljonscommandant, Koelygin, Masja’s echtgenote, en Natasja, Andrejs verloofde.

In het tweede bedrijf zijn Andrej en Natasja getrouwd en hebben een baby, Bobik. Versjinin verklaart zijn liefde aan Masja. Irina en Toezenbach trekken met elkaar op. Er komen meer gasten. Er wordt gefilosofeerd en iedereen blijkt ontevreden te zijn met de situatie waarin ze verkeren. De gemoederen lopen hoog op. Omdat het carnaval is, was de gasten een feestje in het vooruitzicht gesteld, maar Natasja maakt zich zogenaamd ongerust over Bobik en stuurt daarom iedereen naar huis. Ze vraagt aan Irina of ze haar slaapkamer ter beschikking wil stellen aan Bobik en bij Olga in wil trekken.

Derde bedrijf, Toezenbach heeft het leger verlaten. Natasja is bevallen van een tweede kind. Ze bekvecht met Olga over de vraag of de oude, nutteloze Anfisa nog in dienst moeten blijven. Een paar straten verderop is brand uitgebroken. De Prozorovs bieden hulp en vangen de gedupeerden op. Irina besluit met Toezenbach te trouwen.

In het vierde en laatste bedrijf verlaat het leger de stad en de officieren komen afscheid nemen. De avond ervoor kreeg Toezenbach een woordenwisseling met Soljony waarop Soljony hem uitdaagde tot een duel. Toezenbach houdt dit voor Irina geheim en glipt weg. Masja neemt afscheid van Versjinin. Terwijl in de verte marsmuziek klinkt en de gasten zich opmaken om te vertrekken komt legerarts Tsjeboetykin naar binnen en vertelt dat Toezenbach is gedood in het duel. Irina besluit dat er nu niets anders op zit dan te gaan werken, werken en nog eens werken. Olga spreekt vertwijfeld de hoop uit dat ze binnenkort zullen ontdekken waarvoor ze leven, en dat ze ten minste iets betekend zullen hebben voor de generatie die na hen zal komen.

Regie: Gerard van Rijnstra

Rolverdeling :

Prozorov, Andrei Sergejevitsj: Maurits Verhagen; Natasja, Natalja Ivanovna, zijn verloofde, later zijn vrouw: vacant; Olga, zijn zuster: Emma Agricola; Masja, zijn zuster: vacant; Irina, zijn zuster:
vacant; Koelygin, Fjodor Iljitsj, leraar aan het gymnasium, echtgenoot van Masja: Nico Nijenhuis; Versjinin, Alexander Ignatjevitsj, luitenant-kolonel, batterijcommandant: Eric van Poederooijen; Toezenbach, Nikolai Lwovitsj, baron, eerste luitenant: Bertram Burggraaf; Soljony, Vasili Vasiljevitsj, stafkapitein: Dick Janson; Tsjeboetykin, Ivan Romanovitsj, militair arts: Piet Hein van Gilse

Speeldata: 11 t/m 27 maart 2020

Locatie: Het Zakkendragershuisje, Voorstraat 13, 3023 RS Rotterdam

Reserveren