Bernarda Alba

 

Het Huis van Bernarda Alba

In dit klassieke drama van de beroemde Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca zien we de dominante moeder Bernarda Alba, die zich aan rigide regels en wetten van kerk en staat vasthoudt. Bernarda handhaaft zich als een matriarch tussen haar vijf dochters, de krachtige huishoudster, de meid, haar dementerende moeder en de roddelzieke buurvrouwen. Uit haar eerste huwelijk heeft Bernarda een dochter, Angustias. De inmiddels 39-jarige Angustias is uitgehuwelijkt aan de knapste jongeman van het dorp. Deze mooie Pepe el Romano trouwt niet met haar vanwege haar schoonheid, maar vanwege de bruidschat. Na de dood van haar tweede man dwingt Bernarda haar vier andere dochters tot acht jaar van rouw in strenge afzondering. Zij moeten in het zwart gekleed gaan, borduren, zwijgen en bovenal hun maagdelijkheid bewaren. Zo zitten zij gevangen in de sociale controle van roddelende buurvrouwen, spionerende kerkgangers en smachtende mannelijke passanten. Bernarda is als de dood voor ´wat de mensen zeggen´, zij vindt de familie eer heel belangrijk en staat geen enkele dissonant in haar familie toe. De broeierige sfeer wordt versterkt door de lijfelijke afwezigheid van mannen en de onderlinge jaloezie tussen de volwassen dochters onder de ijzersterke vuist van hun overheersende moeder.

Sloten kunnen de groeiende verlangens van de dochters naar vrijheid, liefde en lust echter niet tegenhouden. Als de knapste jongen van het dorp in beeld komt, is het hek van de dam en zorgt zijn aanwezigheid voor een reeks tragische gebeurtenissen. Liefde laat zich niet ketenen.

Wij laten met dit toneelstuk de thema’s en de prachtige taal van Lorca, het spel, de melancholie, Spaanse muziek en de hartstocht tot leven komen in een sobere, maar doeltreffende enscenering.

‘Het Huis van Bernarda Alba’ is een co-productie van de Stichting Drijfzand en Theaterprojectgroep Spin.

Regie: Gerard van Rijnstra, Techniek: Nico Vellinga, dramaturgie: René Roza 

Spelers: Edith Hazebroek, Stella Zwaan, Mariska Oudwater, Janneke Rood, Ilse de Jonge, Marije van Roekel, Lisette Janse, Suze Dambruin, Renée van der Hulle-Ossendrijver, Sylvia Vogel

Voorstellingen: 10, 11, 12, 17, 18 en 19 april 2015

Studio O.T. Theater,  Coolhaven 96-98, 3024 AG Rotterdam

Aanvang: 20.15 uur zondagen: 14.15 uur entree:   € 12,50

Reserveren
Routebeschrijving
 
Voorstellingsfoto’s van Naomi Stekelenburg

de bitterzoet

de bitterzoet

oedipus